“El Yapımı Sinema” kitabından özetlenmiştir.
Blue screen ve chroma key tekniği sinema ve televizyon alanında 1950’lerden beri kullanılmaktadır. Blue Screen,Chroma Key ve CSO (Color Seperation Overlay) terimleri ortak kullanılan terimlerdir ve temelleri aynı esaslara dayanır.
Chroma key yapabilmeniz için çekim sırasında oyuncularınızı veya nesnelerinizi yeşil veya mavi bir fon önünde çekmeli, buna göre aydınlatmanızı kurmalısınız. Daha sonra kurgu işlemi sırasında çektiğiniz görüntünün arka planına yerleştirmek istediğiniz görüntü eklenir.
Kısa filmlerinizi stüdyo ortamlarında dekorlar kurarak veya chroma key tekniği ile çekebileceğiniz gibi açık alanda yani dış ortamlarda da çekebilirsiniz. İkisinin de artı ve eksi yanları vardır.
Görüntünüze eklemek istediğiniz logo vb içinde chroma key tekniğini kullanabilirsiniz.
Mavi veya yeşil ekran nasıl yapılır? Bunun için bir duvarı maviye veya yeşile boyayabilir veya kumaşçıdan alacağınız mavi veya yeşil bir kumaşı bir duvara raptiye ,çivi vb şeylerle tutturarak mavi ya da yeşil bir fon elde edebilirsiniz. Ancak şunu unutmayın ki; chroma keyin yapılmasında en çok dikkat etmeniz gereken nokta ışıklandırmadır. Arka fonu renkli kağıt veya karton kullanarak yapmayın. Çünkü kağıt ve karton buruşup kıvrılabilir ve bu da gölgeler oluşturabilir. Koyu bölgeler ise key işleminizin kalitesini düşürecektir.
İdeal bir key işlemi için sıkıştırmasız veya minimum sıkıştırma yapan bir kamerayı tercih edin. Çok sıkıştırma yapan bir formatı tercih ederseniz detayları göstermede (saçla, yarı saydam nesneler, dumanlar) istediğiniz kaliteyi yakalamayabilirsiniz. Ayrıca video sinyaliniz “gürültüsüz” olmalı. Yani kameranızın gain ayarı 0 dB seviyesinde olmalıdır.